Den borttappade rytmen

11067490_10153241226681834_7308018287337064165_nNär jag fick barn förstördes min sovrytm, och sedan dess har jag varit intresserad av detta med sömn. Först nu – ett dussin år senare – kan jag med fog säga att jag sover hyfsat gott om nätterna, men så har jag också ansträngt mig för att få nattro.

Jag mediterar och motionerar så att jag är fysiskt och mentalt genomarbetad på kvällarna; jag dricker inte te eller äter mat efter ett visst klockslag; jag kollar definitivt inte mejlen alltför sent; jag lägger mig och går upp vid ungefär samma tidpunkt varje dag i veckan; det måste vara lagom svalt och mörkt i sovrummet; och jag ägnar min sista vakna halvtimme åt att läsa en lagom tråkig bok. Då sover jag gott.

Min tonårige son sover gärna till lunchtid om han får lov, och det får han för mig. För skolan får han det dock inte, trots att forskning visar att just tonåringar behöver sova på morgonen (se här). Jag minns själv mina tonår då vi var halvt borta av sömnbrist fram till elva på förmiddagarna. Hur skulle vi kunna lära oss något då?

Sömnbrist likställs ofta med att vara berusad. I varje fall när man kör bil och behöver vara uppmärksam. Behöver man inte vara uppmärksam i skolan? Att undervisa för två dussin trettonåringar en tidig måndagsmorgon måste ju vara som att försöka lära ett gäng som är bakis något.

Jag tror att sonen och många med honom hade sett det som den yttersta lyx att hans ”arbetsplats” tog hänsyn till modern forskning inte bara när det kommer till pedagogik utan även om dygnsrytm. Det är för mig ett mysterium varför det ska ringa in så tidigt. De ska ju inte gå och mjölka korna, direkt.

Blogginlägg nr 14 i Blogg100-utmaningen.

Ett svar på “Den borttappade rytmen”

  1. Tyvärr har de morgonpigga fått bilda norm i samhället. Det anses sunt att bejaka det lutheranska arvet och kliva upp tidigt på mornarna. Själv njuter jag på helgerna då jag får sova ut så länge jag vill. Oftast sover jag till kl 11 på helgförmiddagarna.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *