Säng, säng, säng! Sova-sova-sova

Efter ytterligare en natts sömnlöshet kommer jag på vad som är en av samtidens största lyxer: att kunna sova gott.

Jag läser i Dagens Nyheter att var fjärde svensk har sömnsvårigheter, och elva procent av befolkningen har sömnproblem som kan klassas som svåra eller mycket svåra. Alltså var tionde svensk har ofta svårt att sova!

För mig började sömnproblemen när jag var gravid. Med stor mage och foglossning kan man inte sova hur som helst, och jag blev hypermedveten om min sömn. Bebisar och småbarn spädde sedan på sömnkalabaliken. 

Numera sover hela familjen mycket gott – utom jag, som oftast sover gott men har någon eller några nätter i veckan då jag inte sover eller sover illa. 

Under småbarnstiden lärde jag mig att kunna genomleva dagar utan att ha sovit ordentligt, så jag går till jobbet som vanligt, men presterar inte maximalt.  Hade jag kunnat ta en sovmorgon vid de tillfällena skulle säkert min arbetsinsats förbättras. En amerikansk undersökning visar det vi väl känner igen intuitivt, att det som går förlorat när man sovit dåligt är förmågan av att koncentrera sig och komma ihåg saker.

Annan forskning visar att det finns stora sjukdomsrisker med för lite sömn, som ökad risk för diabetes, hjärt-kärl-sjukdomar och utmattningssymtom. Det finns stor anledning för arbetsgivare och vi själva att inte ta en eller annan natts sömnbrist med en klackspark. Sova är inte något vi får göra i graven, utan något vi behöver nu – så kan vi skjuta upp det där med graven ett tag till.

DN-artikeln jag nämner kan du läsa här.
Stressforskningsinstitutet om sömn och sömnforskning.
Den amerikanska studien finns här.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *