Eliten har talat

När jag hade skrivit min bok om mitt nerväxlade liv, Växla ner, fick jag en del bloggrecensioner som lyfte fram vilken elitist jag var. Man använde i och för sig aldrig ordet ”elit”, utan: 

”Lilja är egenföretagare och jobbar frilans, då är det de facto enklare att styra sin vardag än om man har ett serviceyrke, jobbar inom industrin eller sjukvården, så många av tipsen går inte att överföra eller ens modifiera så de passar.”

för att ta ett citat i mängden (just detta skrivet av en bibliotekarie).

Jag var egenföretagare och frilansande copywriter just när jag skrev boken – det var därför jag hade tid att skriva den: uppdragen tröt efter Lehmann Brothers-kraschen, så det satt lite extra bra att skriva bok. Och det är ju väldigt lyxigt, att kunna ha tid att skriva en bok. Bara detta att bli uppringd av ett förlag som ville att jag skulle skriva är ju en lyx i sig och något som händer relativt få individer. 

Så jag håller med. Jag är ingen rikslikare. 

Jag  tillhör den så kallade ”kreativa klassen”, och vill man kalla det elit, så go ahead. Ungefär en tredjedel av USA:s arbetande befolkning består av den, enligt forskaren Richard Florida, och den består av en bred grupp yrkeskategorier, även bibliotekarier. Även i Sverige består en stor del av arbetskraften av den kreativa klassen.

Sedan 2010 har jag jobbat som tillsvidareanställd, och en av de vanligare frågorna jag fått är om jag fortfarande är nerväxlad. Och mitt svar har varit: ibland har jag varit nerväxlad, ibland uppväxlad, men jag har fortfarande samma livsstil. Just nu arbetar jag 36 timmar i veckan som löneanställd. Jag tänker likadant kring semester, arbetstid, jordgubbssylt och konsumism som jag gjorde som frilans. Det är ju inte jag som ändrats, det är mina arbetsvilllkor.

Jag tror inte att man måste hitta lösningar som passar alla. Vi har alla olika jobb, privatliv, förväntningar och önskningar. Jag tror inte att ett nerväxlat liv är för alla. Det passar för mig, och kanske för dig, men inte alla. Och det är som det ska vara.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *