Hemma hos Arbetsförmedlingen

Jag har hållit mig ifrån Arbetsförmedlingen så gott jag kunnat hela mitt yrkesliv, även om jag i praktiken varit utan arbete periodvis. De få närkontakter jag haft med myndigheten har fått luften att gå ur mig så att jag sett det som det enda raka att hålla mig därifrån om jag någonsin ska lyckas ha energi nog att hitta ett nytt jobb. Den strategin har fungerat bra.

Forskaren Roland Paulsen går i närkamp med Arbetsförmedlingen i sin nya bok Vi bara lyder. Som gammal naturvetare kan jag tänka: Men är detta verkligen forskning?, och som i mitt nuvarande skick kommunalanställd tjänsteman kan jag hitta något enstaka tendentiös skrivning som skämmer lite. Men förutom de randanmärkningarna är det en briljant bok Paulsen skrivit.

Jag läser den som en djupt ideologisk bok, en bok som vill diskutera vad arbete – och därmed arbetslöshet – är, och som vill åskådliggöra de märkliga system som vi hanterar arbetslivet genom. Har en känsla av att Paulsen och jag har en hel del åsikter gemensamma, inte minst synen på arbetet, och jag blir nyfiken på hans tidigare utgivning.

Boken är välskriven, spännande och ”a good read”. Tankeväckande för alla, oavsett om du varit utan arbete eller ej. Och som Vi bara lyder skrämmande tydligt visar – arbetslöshet kan drabba vem som  helst.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *