Vad är lyx?

Lyx s. -en, prakt, yppighet, överflöd, ngt onödigt
Lyxartikel s. överflödsvara
Så skriver Svenska akademien i sin ordlista.

Lyx är något exklusivt. Alla kan inte uppnå det, annars skulle det inte kunna vara lyx. 

Den gamla lyxen kräver pengar och koll på vad som egentligen är lyx. Man kan ju lägga pengar på lastpallar eller så, men då är det inte lyxkonsumtion, även om du inte behöver lasta något särskilt på pallarna. Vi är överens om vad som är traditionell lyx: rysk kaviar, diamanter och champagne, en kväll på guldkrog.

Den minnesgoda kommer ihåg den vilda väskdebatt som härjade över landets kultursidor för snart tio år sedan. En författare hävdade att en journalist hade köpt en väska för sjuttiotusen kronor och sedan slängt väskan i garderoben. Journalisten bestred beloppet. Ytterligare en skribent meddelade att hon inte ville ställa upp på skitdrömmar som större kylskåp och lyxkök. Väskorna svingades och en återkommande kommentar var att lyxen nu spridits i folklagren – till och med skolungdom kunde samla ihop pengar för att köpa lyxiga föremål, som en fin väska.

Om alla har tillgång till lyxen, vad blir den då värd?

Den nya lyxen handlar inte så mycket om prylar – i varje fall inte den typen av saker som den gamla lyxen hyllar – utan är ett sätt att tänka. Den nya lyxen kräver val, och det gäller att orka med att göra de valen. Du kanske behöver utbilda dig till något annat. Byta bostad eller umgänge. Lägga tid på sådant som du aldrig behövt ägna dig åt annars. Tänka på ett annat sätt. Välja bort, välja bort, välja bort. 

Att välja och att välja bort är jobbigt. I vissa fall är det inte ens möjligt, en ren utopi.

Därför är den nya lyxen en lyx. Men det är en lyx som borde bli en vardagsvara, och därmed inte en lyx. Fast följer man Svenska Akademiens definition, så är ju även den nya lyxen både praktfull och yppig, något som man önskar funnes i överflöd, men som inte upplevdes som onödig.


En recap om väskdebatten hittar du här: http://www.dn.se/dnbok/vaskdebatt-ett-tecken-i-tiden/

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *