Vad får det lov att vara i dag?

I det lilla samhälle där jag bor har vi en hel del butiker, fler än man kanske skulle kunna tro för att vara en kommun med sjutusen invånare i centralorten och många shoppingmetropoler en kort bil- eller tågresa bort. Vi har bokhandel, optiker, kiosker, klädaffärer, blomsterhandel, charkuteri, konditori, delikatessbutik och en hel del till.

Jag hade inte gått under om alla de butikerna försvann – jag hade kunnat handla mat på Ica i grannkommunen, och kläder köper jag ofta i andra städer. Så jag hade sluppit svält och gå naken.

Men min själ hade blivit lite mindre.

I dag gick jag till charkuteriet och köpte ett kilo prima högrev, ett halvkilo alldeles nymald nötfärs och ett hekto salami. Färsen är så fint mald att den nästan blir krämig, till skillnad från den färdigpackade grova massan som går under namnet köttfärs i snabbköpet. Jag gick in i grannbutiken – delin – och köpte en bit lokalproducerad herrgårdsost och en liten camembert från Normandie. Ett litet samtal, en möjlighet att smaka om jag ville, en fråga om hur det är.

Och varje gång jag går ut ur de små lokala butikerna undrar jag varför jag inte handlar allt där. Det är inte någon större pris- eller tidsvinst att handla på Konsum eller Ica, och så mycket bättre mat jag får av de där småbutikerna.

När besökte du din lokala charkuterist senast?

Blogginlägg nr 5 i Blogg100-utmaningen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *