Arbetstid, miljö, entreprenörskap och lyx

För mig hänger makten över arbetstiden, en god miljö och ett gott liv ihop med entreprenörskap och tillväxt.

Makt över arbetstiden handlar om en flexibilitet. Vi är vuxna människor som går till arbetet – egenskapat eller i en större organisation – och vi är vuxna nog att avgöra om vi vissa perioder av våra liv behöver arbeta lite mindre och andra lite mer. Jag tycker att det är kul att jobba på kontor, men det är kul att jobba i trädgården också, hänga med barnen och hitta på affärsidéer. En del grejer tjänar jag pengar på, andra inte. Ibland blir det ekonomisk tillväxt och pengar på kontot, ibland blir det mental tillväxt. Ibland växer bara gräset.

Ibland har jag haft usel ekonomi. Det är förfärligt. Jag har haft perioder när jag inte vetat hur jag ska ha råd att ge mina barn mat. Ibland har jag haft mycket pengar, och vi har kunnat göra resor och köpa grejer vi längtat efter. Oftast har jag det så där mittemellan. Det är OK. Men det jag märker är att jag – förutom vid de där absolut barskrapade stunderna – inte lever särskilt olika liv. Har jag alldeles för mycket pengar gör jag av dem på grejer som kanske inte är så bra för miljön: resor och nya dojor och sånt. Därför är det bra om jag har bara så där lagom pengar. Jag behöver inte jobba mer än att jag får ihop så där en lagom slant. Periodvis har jag haft tur att ha välbetalda jobb, och då har det varit lättare att gå ner i arbetstid än annars. Men det jag ser är att ”välbetald” blir man ganska snabbt – om man har små utgifter.

De bästa stunderna i livet har jag haft när jag har haft mycket makt över mitt arbetsliv och -tid, och då har jag ofta jobbat som egenföretagare eller som ”intraprenör”, alltså en anställd som arbetar på ett entreprenöriellt sätt i en organisation. Då har jag haft en medelinkomst – OK men aldrig strålande – men jag har haft möjlighet att planera min tid efter eget huvud. Då har jag större möjlighet att exempelvis dra ner på pendelresandet och jag stressar mindre. Jag hinner exempelvis med att göra storkok vilket drar ner på kostnaderna för mat och lunch. Jag tröstshoppar mindre för jag är gladare.

Arbetstid, makt över arbetslivet, frihet att leva mitt liv som jag vill och en entreprenöriell arbetsmetod fungerar alltså för mig som ett sätt att leva mer hållbart, ostressat och i någonslags harmoni med natur och kosmos. Ökade regleringar och avtal fungerar på det motsatta viset. För mig är exempelvis aldrig sex timmars arbetsdag en lösning – en flexibel arbetsdag är det.

Lyx

Lyx – även den ”nya” lyxen – handlar om brist. Om det finns en brist är den som äger bristvaran rik. Pengar är en bristvara i världen. Men för allt fler är sådant som tystnad, kärlek, engagemang, stolthet, rent vatten, sömn, hälsosam mat och tid över en bristvara. Därför blir det en lyx, fast kanske inte på det sättet vi brukar se på lyx: inga diamanter, ingen kaviar.

Den nya tidens lyxvaror och mitt ovanstående resonemang hör ihop, och det är ett viktigt ekosystem av tankar att vara medveten om, tycker jag. Det är därför jag skriver den här bloggen.